יום שלישי, 8 במאי 2018

"זקס" = מיהו, מהו ? - מאין בא הוא ? (זקס = Zex)

מאי 2018  
בציון 70 שנה למדינת ישראל 
     עוד סיפורים קטנים מימים רחוקים . . .   

"זקס":  מיהו - מהו ?  מאין בא הוא ?? 

"זקס" !!! 
אולי הילדה המקסימה הזאת יודעת מה זה "זקס" ?
בתמונה: 'ילדת הפלא' - שירלי טמפל  



"זקס" -  מילה קטנה וקסומה  
     ("זקס" = Zex)  - אך מה משמעותה ?  







בשנות הארבעים של המאה העשרים, הייתה זו מילה שימושית בין חברי מחתרת ההגנה והפלמ"ח. שנים רבות לא ידעתי וסיקרן אותי לדעת, מה פרושה של המילה ומה מקורה. מידי פעם שאלתי, אך לאיש לא הייתה תשובה לשאלתי ולעצמי חשבתי, אולי זו מילה 'סתמית' ללא משמעות. 
* * *
משך כעשרים שנים התנדבתי להיות מראיינת ותחקירנית לתיעוד פעילותם של חברי הגנה ופלמ"ח בשנות טרום המדינה ומתגייסים ארצישראלים לצבא הבריטי במלחמת העולם השנייה. כל הראיונות שערכתי, כ-130 תיקי וקלטות הראיונות שערכתי הופקדו בארכיון המרכזי של ההגנה המצוי בבית אליהו גולומב, בשדרות רוטשילד בתל-אביב - שם הם מופקדים לתיעוד למורשת לדורות הבאים.  

ציפקה בדרך לראיון 
מראיינת חברי הגנה ופלמ"ח 
על פועלם במחתרת בשנות טרום המדינה 
בתיק היד מצוי מכשיר ההקלטה והקלטות 
























באחד הראיונות שערכתי, הזכיר המרואיין בדבריו את הביטוי "זקס", במשמעות הקשורה לסודיות שהייתה במחתרת. שאלתיו, "האם ידוע לך מה מקורה של המילה וכיצד התגלגלה להיות שימושית במסגרת המחתרתית שהייתה בתקופת שלטון המנדט הבריטי בארץ-ישראל? חייך החבר וסיפר לי את הדברים הבאים : 

"בשנות מלחמת האזרחים בספרד (1936-1939) חששו אנשי המחתרת הספרדית מלהיתפס על-ידי שוטרים שחיפשו אחריהם. כשהלכו ברחוב וראו שוטר או שוטרים מגיחים מאי-שם ומתקרבים למקום בו היו, היה מישהו מחברי המחתרת נותן שריקה קצרה וצועק בלחישה את המילה "זקס"!  מיד נפוצו כל חברי המחתרת 'לכל הרוחות', ברחו, הסתתרו ונעלמו.
"מדוע בחרו חברי המחתרת הספרדית במילה הזאת כסימן להתראה וסכנה"? הקשיתי ושאלתי. תשובתו הפתיעה אותי, כשהתברר לי שהמילה "זקס" קשורה למדים של השוטרים הספרדים! על מדיהם תפורים היו שישה כפתורים! ואכן, משמעותה של המילה "זקס" - פרושה המספר שש !! וכך, במקום לצעוק 'שוטר', צעקו את המילה "זקס". מתברר כי במספר שפות נוספות, המילה הנאמרת למספר שש יש לה צליל דומה, כגון: ביידיש, בגרמנית או לדוגמה באנגלית:  שש = SIX  !!  
לימים שמעתי ממקור אחר, שמקורו של הביטוי "זקס" בא מהשפה הגרמנית, היות וגם לשוטרים בגרמניה היו מדים שעליהם תפורים היו שלושה זוגות של כפתורים... והמספר שש הנאמר בגרמנית יש לו צליל דומה. כך גם צליל דומה מבוטא המספר שש ביידיש, בפולנית וברוסית ...  

באתרו של רוביק רוזנטל מופיע הסבר נוסף למילה "זקס" - לחץ כאן לקישור

* * * * *
שנות מלחמת האזרחים בספרד היו גם שנות המאורעות בארץ-ישראל (1936-1939), אך למרות המצב הביטחוני המתוח שהיה בארץ, היו בחורים ארצי-ישראלים שהתנדבו להילחם במלחמת האזרחים, במחתרת של הבריגדה הספרדית, שהיו בה  לוחמים מתנדבים שהגיעו לספרד מארצות אחרות. בתום המלחמה, בשובם של הלוחמים לארץ, הביאו עימם המתנדבים מספר שירים שהושרו במחתרת הספרדית וגם את השימוש במילת האזהרה 'זקס'. שירי הבריגדה הספרדית והמילה "זקס" נקלטו בארץ במחתרת ואנחנו בפלמ"ח  אהבנו מאד לשבת בלילות סביב המדורה ובין השירים הרבים ששרנו, שולבו בשמחה ובמרץ גם שירי המחתרת של הבריגדה הספרדית.  

זהו סולם הברזל בפתח המסתורי היורד למכון הסודי 
                                                    צלום:  צפורה דגן 























 

לאחר שנות השרות שלנו שנתיים בפלמ"ח, (בפלוגה א' ביגור ובפלוגה ד' בחפצי-בה), נשלחנו מהפלמ"ח ישירות להתיישב על גבעה שליד תחנת הרכבת של המושבה רחובות ולהשתלב בעבודת יצור תחמושת במכון של תעש' ההגנה במחתרת. לא כל חברי הקבוצה שלנו, חברי הכשרת "רגבים", ידעו מהו 'סודה של הגבעה' עליה ישבנו. הם לא ידעו מה מצוי מתחת לרגליהם על האדמה שעליה הם מהלכים, היות ורק חלק מהחברים עבדו שמונה מטרים מתחת לאדמה במכון הסודי, שהיה סודי ביותר... בתקופה שלפני מלחמת העצמאות ובמלחמת העצמאות עצמה (1948-1949) החיים על הגבעה היו: 
"חיים כפולים"  =  "חיים של מעלה וחיים של מטה"   

נוהל העבודה לעובדים מתחת לאדמה היה לעלות מהמכון לארוחת הבוקר ולארוחת הצהרים, להפסקות קצרות בלבד. היה זה הסדר קבוע, שעובדי המכון נכנסו לחדר האוכל לאכול במשמרת הראשונה של כל ארוחה. זאת כדי שחברים אחרים לא יראו ולא ישאלו שאלות, מדוע אנחנו קיבלנו תוספות מזון מיוחדות, בתקופה בה היו בארץ מזונות מסוימים בקצבה, תקופה שהוגדרה כ"תקופת הצנע". אנחנו עובדי המכון קיבלנו כל בוקר תוספת של ביצה שלמה וכוס חלב, כאשר שאר חברי הקיבוץ קיבלו רק חצאי ביצים קשות או חביתות קטנות.  בחוברת זכרונותי כתבתי, שנראה כי אפשר להתבדח ולומר:  
   "אולי לתרנגולות היו סכיני-גילוח בישבנן, לכן הן הטילו  רק חצאי ביצים קשות"...  
אותה תקופה גם ביצים היו בקצבה. לכל אדם מבוגר הייתה קצובה של שתי ביצים בשבוע. אך בנוסף להן, קיבל כל אדם כמות מסוימת של אבקת-ביצים ואבקת חלב... באשר לחלב, כוס חלב לארוחת הבוקר - ל'פינוק' כזה זכו לקבל בקיבוץ רק חברות שהיו בהריון או חברות שהיו מניקות ... 

חצי ביצה קשה 
קיבל כל חבר קיבוץ 
לארוחת הבוקר 
ביצה קשה שלמה לעובדי "מכון איילון" 
בתוספת כוס חלב !!  
כמו חברות קיבוץ שהיו
בהריון או בהנקה...
 












באחד הימים, יפהל'ה חברתנו בפלמ"ח, עבדה בחדר האוכל. היא הייתה בין הבנות שלא ידעו דבר על קיומו של המכון הסודי. לאה, היא לאייה האקונומית של הקיבוץ, קראה ליפהל'ה והגישה לה קערה מלאה בביצים קשות ואמרה לה: "קחי את הביצים האלה וחלקי אותן לבנות היושבות שם בשולחן שבפינה". תמהה יפהל'ה ושאלה: "הרי כתוב על לוח התפריט שבמטבח, שהבוקר יש לחלק לחברים רק חצאי ביצים קשות. מדוע עלי לתת לבנות ביצה קשה שלמה"? אמרה לה לאייה: "יפהל'ה, את היית בפלמ"ח"?  ענתה לה יפהל'ה בגאווה: "ודאי וודאי"!. "ולא למדת בפלמ"ח שלא לשאול שאלות"? ענתה לאייה ליפהל'ה.


יפהל'ה לקחה את הקערה עם הביצים השלמות ונגשה לחלקן לבנות. ליד אותו שולחן ישבו על הספסל בנות פלמ"ח שעבדו במכון הסודי. ישבו שם מלכהל'ה וכרמלה, מנוחה ובת-שבע, מילה וציפקה. בת-שבע ישבה בקצה הספסל ויפהל'ה שאלה אותה: "מדוע אמרו לי לחלק לכן ביצים שלמות ?"  ענתה לה בת-שבע בלחש, במילה אחת: "זקס" ויפה ענתה לה בשקט, בתשובה: "זקס". רק אז לחשה בת-שבע לאזנה של יפה ואמרה: "כולנו בהריון, אבל "זקס"... יפהל'ה חילקה לבנות את הביצים וכשהתרחקה מהשולחן, בטוחה הייתה שהיא יודעת את 'הסוד הגדול של הגבעה': 'ישנן בנות פלמ"ח שאינן נשואות והן בהריון... את הסוד הזה נצרה בתוכה ולא סיפרה זאת לאף אחד. אך כעבור זמן מה הוכנסה ב'סודה של הגבעה' וכשירדה לראשונה למכון, ראתה את חברותיה יושבות ליד מכונות ומייצרות תחמושת של כדורים ואינן מגדלות בבטנן ילדים... 
ככה זה, כש"זקס" הוא פשוט "זקס" =  כן, זקס" הוא משהו שהוא  סודי-יותר-מסודי !!

 * * * 
במחברת זכרונותי על תקופת עבודתי ב"מכון איילון", סיימתי את הכתיבה בכתיבת הקטע הבא:

"בתקופת עבודתנו במכון, לא נהגנו לשאול שאלות ולא דחפנו את אפנו להציץ ולדעת מעבר למה שנאמר לנו, כי כך חונכנו במסגרת המחתרתית של הימים ההם. אף פעם לא ידענו מראש ולא ראינו כיצד בלילות מפנים מהמפעל את ארגזי התחמושת הכבדים וכיצד מורידים למטה את פסי הנחושת הארוכים. בקצה האחד המכון התרוקן ובקצהו השני האגף התמלא.  אתה יורד למחרת היום, בבוקרו של יום לעבודה במכון - אתה רואה, שותק ואינך שואל שאלות". 
"אתה יודע את מה שאתה צריך לדעת  
ואם אינך יודע - סימן כי מדובר ב"זקס" 
ו"זקס" הוא משהוא  שהוא סודי יותר מסודי !! 
  אינך יודע ? - אל תשאל -  סימן שאינך צריך לדעת !" 
        צ י פ ק ה                                  
* * *
בנות פלמ"ח עובדות ליד "מכונות המתיחה"
ב"מכון איילון"

ביצור כדורי 9 מ"מ - תחמושת לתת-מקלע
"סטן"   ו-ת.מ.ת. 

כרמלה רודשטיין
(לוצקי) משמאל,  יפה גלעד (פרבר) באמצע. 
                                                 צילום:  צלם התעשייה הצבאית.  


עכשיו גם אתם יודעים : 

"זקס" הוא משהו סודי !! 
משהו סודי יותר מסודי !! 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~













* * * 

ממחברתה של ציפקה - צפורה דגן   
מבנות פלמ"ח "רגבים" שעבדו ב"מכון איילון" בתש"ז-תש"ח (1947-1948)     
*~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~* 
*** 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה